WORKSHOP 1 – FLORESTI (RO)

Acest workshop este realizat de echipa SUPERBIA și Ordinul Arhitecților din România în colaborare cu Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (din cadrul U.B.B.), Asociația Studenților Arhitecți și Atelier MASS SRL-D. Parteneri ai evenimentului sunt Primăria comunei Florești, portalul de arhitectură ArhiForum.

PREZENTARE:

Cu mai bine de 10 ani în urmă, când a intrat în vigoare actualul PUG (1999), intravilanul orașului a fost mărit cu aprox. 50%, adică în jur de 2000 de hectare de teren nou (agricol și pășunat în cea mai mare parte). Timp de 10 ani, până in 2009 aceste teritorii noi au fost cucerite treptat și tot mai accelerat de locuințe, zone comerciale și industriale. Aceaste dezvoltări masive au generat fenomenul de Sprawl definit la nivelul întregii țări de o densitate neomogenă și lipsa profundă a infrastructurii. Mai mult, acest fenomen este specific perioadei de tranziție și post tranziție al țărilor care au facut parte din fostul bloc comunist (Europa de Est). Rezultatul acestor ani a dus la o periferie cu un peisaj fragmentat şi haotic în încercarea de a evada din sfera oraşului spre zonele periferice mai accesibile financiar, mai apropiate de natură și care ofereau speranța unui mod de viață mai bogat.

Creșterea treptată a nivelului de trai, a dezvoltării pieței de muncă împreună cu liberalizarea economiei au susținut noi oportunități de muncă, mobilitatea și migrația. Însă lipsa unui program sau legislații urbane care să susțină noua dezvoltare macro-economică a dus la dezvoltări explozive susținute deopotrivă de investitori, administrația locală și actualii proprietari.

Dezvoltările cartierelor Europa și Bună Ziua între 2003 si 2009

Sprawl-ul nu s-a dezvoltat doar în intravilanul marilor orașe ci a cuprins (inghițit) și așezările învecinate: sate și comune. Această situație este foarte bine evidențiată în comuna Florești de lângă Cluj, studiul de caz al workshopului nostru. Florești este un caz aparte prin amploarea care a avut-o fenomenul de dezvoltare imobiliară, numărul populației triplându-se apropae în ultimii 8 ani, de la circa 7000 locuitori în 2003 la aproape 20.000 de locuitori. Țesutul urban rezultat este un mixaj de locuințe de toate dimensiunile și pentru o largă gamă de utilizatori: blocuri înghesuite, case tip „vilă”, centre comerciale, terenuri agricole, resturi de peisaj. Abia acum, după câțiva ani, utilizatorii încep să se confrunte cu adevăratele probleme ale locuirii în „suburbie” și să conștientizeze lipsurile mediului în care locuiesc. Un alt aspect specific comunei Florești este faptul ca noii locuitori simt ca sunt clujeni și susțin un mod de viață dependent de orașul Cluj, însă problemele cu care se confruntă țin de administrația locală și singurul mod de a le rezolva e de a deveni actori urbani în cadrul comunei.

Acest workshop își propune să creeze un precedent pentru un mod consistent de rezolvare directă a nevoilor celor care locuiesc aici în încercarea de a da un exemplu. Acest efort este dublat de încercarea de a aduce în cultura generală a oricărui locuitor noțiunea și importanța spațiului public, a spațiului comun și a rolului pe care noua comunitate îl poate deține ca actor urban.

Din punct de vedere urbanistic, încep să fie luate o serie de măsuri (reactualizarea P.U.G.-ului este în proces de avizare) dar va necesita timp îndelungat, ani de zile, pentru ca efectul lor să poata fi simțit. Locuitorii acestui areal urban au nevoie urgentă de intervenții directe pentru îmbunătățirea calității vieții, iar acestea nu pot fi făcute decât la nivel micro-urban, la nivelul comunităților deja conturate și cu implicarea acestora. Fără a ne propune să evidențiem aspectele negative, dorim să găsim rezolvări simple care pot îmbunătăți spațiul comun, acolo unde el există și, într-o continuare viitoare a proiectului, aceste rezolvari să ajungă să fie implementate cât mai curând cu sprijinul administrației locale și a comunității.

IMPLEMENTARE

Studiul privește o zonă din Florești, cuprinsă între străzile Eroilor, Cetății și Florilor, caracterizată de o mare diversitate de tipologii de locuire, cu zone dens construite și spații libere, în care lipsesc spațiile publice. Elementele care sunt adiacente acestei zone, dar care au o anumită influență sunt ferma de găini, liziera pădurii și cimitirul.

Zona de studiu - Comuna Florești

Workshop-ul este structurat în mai multe părți distincte:

Cartare și analizare a zonei pentru a afla nevoile, aspirațiile și problemele celor care locuiesc aici. Pentru această etapă a studiului pentru realizarea sondajelor se va colabora cu Facultatea de Sociologie și Antropologie. În paralel, împreună cu studenți / tineri arhitecți, se va face o cercetare care are ca scop specularea spațiilor libere, posibil de amenajat cu diverse funcțiuni publice de loisir sau funcționale (mici grădini, locuri de joacă, buzunare pentru parcări și alte posibile amenajări) raportate la necesitățile localnicilor.  

Prezentări de proiecte similare care au fost deja implementate și o serie de dezbateri la care vor fi invitați să ia parte localnici, administrația locală și specialiști în domeniul urbanismului, spațiilor publice, sociologie, etc.

Atelier de propuneri prin găsirea potențialului și specularea spațiilor libere, posibil de amenajat cu diverse funcțiuni publice care răspund nevoilor localnicilor. Îndrumătorii acestei faze sunt urbaniști si arhitecți din Viena, Austria și România.

Expoziția și broșura vor cuprinde rezultatele analizelor, concluziile și propunerile pentru micro-intervențiile publice care vor putea fi realizate într-o etapă ulterioară a proiectului, cu implicarea directă a locuitorilor în realizarea lor. Expoziția va fi afișată în Florești apoi în Cluj, pe parcursul lunii decembrie.


Advertisements
Comments
One Response to “WORKSHOP 1 – FLORESTI (RO)”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] sa participe la acest workshop de mare amploare.  Toate informatiile sunt postate pe blogul lor: https://superbiasuburbia.wordpress.com/2011/10/05/workshop-1-floresti/ De asemenea, fiind la inceput de an, va asteptam pe toti cei care vor sa faca parte din noua echipa […]Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: